Musiken är mitt liv

Född och uppvuxen i det mångkulturella Södertälje, men Jämtland har sedan barnsben varit mitt paradis på jorden. På Norderön i Storsjön tillbringade jag alla lov och all ledig tid. Där sprang jag och lekte äventyrare i skogarna och plaskade runt timtals i den iskalla sjön.

Musiken är en naturlig del i min familj. Alla spelar och sjunger, så det var inget konstigt att jag tidigt hamnade vid pianot och började sjunga i kör. Musiken var nästan det enda sällskap jag behövde.

Jag ville satsa redan tidigt på en musikerkarriär, men självförtroendet svek. Det blev istället några år vid Umeå Universitet och en språkvetarutbildning med sociologisk inriktning. Parallellt fanns musiken dock med hela tiden. Jag komponerade, skrev texter, vidareutbildade mig på privat väg.

Så kom dagen när jag insåg att jag inte var där jag ville vara och inte gjorde det jag ville göra. För att göra en lång historia kort, så lastade jag in allt som var mig kärt i en liten lastbil och drog till mitt älskade Norderön. Jag hade ingen direkt plan, men när jag blev erbjuden en lärlingsplats hos en möbelsnickare så nappade jag direkt. Äntligen kreativt arbete! Och efter en tid halkade jag in på musikbanan igen och det ena gav det andra. Sen dess har jag jobbat med musik på heltid.

Under många år arbetade jag som kyrkomusiker, och hade turen att få arbeta i en mycket öppen och tillåtande miljö, där jag fick stor handlingsfrihet och därmed kunde ägna mig åt väldigt varierade former av musikutövande och vidareutbildningar. Av många skäl hoppade jag dock av den banan för några år sedan och blev min egen.

Nu frilansar jag och delar min tid mellan uppdrag av väldigt varierade slag. Sångsolist vid alla möjliga konserter. Spelningar med min egen musik. Underhållare vid olika events. Sång- och pianocoach. Körinspiratör. Fast dirigent och konstnärlig ledare för Cantilenakören i Östersund.

Och i allt detta får jag röra mig inom en stor spännvidd av genrer, vilket går hand i hand med min musikfilosofi. För mig finns inte några tydliga gränser. Musik är musik. Oavsett.

Jag har suttit vid pianot hela mitt liv. Sjungit likaså. Skapat musik och sång. Försökt uttrycka något av min inre värld, och ibland mina intryck av den yttre världen, med enkla ord. Allt detta är liksom en del av mig. En del lika nödvändig som att andas, älska… Jag vill inbjuda dig till den världen och dela den med dig.

Jenny Michanek. Foto: Mats Lundin.
Design och utveckling av: Earcraft AB